Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis kuchni włoskiej, makaron z sosem bolońskim. Szybki, niedrogi i smaczny obiad.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 180
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 936
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 145
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 180
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 936
Składniki
Cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej i podsmażamy w/w składniki.
Następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy podczas smażenia drewniana łyżką, aby powstały nieduże grudki.
Do przesmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem) i chwilę razem smażymy.
Następnie całość zalewamy bulionem, chwilkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, sól i pieprz.
Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W trakcie gotowania można dodać odrobinę cukru, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy – nie przelewam makaronu zimną wodą, wtedy lepiej “otuli” go sosik
Istnieją dwie szkoły podania makaronu, ja zdecydowanie preferuję tę 2: 1. porcje makaronu wykładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy serem 2. ugotowany, lekko odsączony makaron przekładamy do gotowego sosu, całość mieszamy, przekładamy porcje na talerze i posypujemy serem.