Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti po bolońsku"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 210
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 210
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Składniki
Warzywa obierz, umyj i osusz. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnioną marchewkę oraz seler. Smaż warzywa, często mieszając, ok. 5 min.
Po tym czasie dodaj do przesmażonych skła- dników mięso mielone. Dalej mieszając smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu do smaku.
Danie na patelni zalej bulionem. Dodaj po szczypcie ulubionych ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Duś sos na małym ogniu 10 minut.
Zagotuj 3 litry osolonej wody. Wrzuć makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe spaghetti odcedź na sicie. Połącz z sosem.
Makaron przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą cukru, wyłóż na makaron. Możesz dodatkowo posypać całość startym parmezanem. Ozdób ziołami.
Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,20 zł.
smak sosu bolońskiego wzbogaci dodatek 1-2 łodyg selera naciowego.Źródło: Świat kobiety