Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Spaghetti w sosie z pomidorów"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 180
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 180
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Składniki
Pomidory umyj, pokrój na kawałeczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Bazylię opłucz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Rozdrobnione pomidory wymieszaj z posiekaną bazylią oraz 6 łyżkami oliwy. Przypraw cukrem, solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Włóż filety, smaż je ok. 10 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
Makaron włóż do wrzącej posolonej wody, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, gotuj dalej 5–6 minut na małym płomieniu. Gotowe spaghetti odcedź, osącz na sitku i wymieszaj z sosem pomidorowym. Usmażone mięso rozdrobnij.
Parmezan zetrzyj na grube wiórki. Makaron w pomidorach posyp kawałeczkami kurczaka oraz serem. Przed podaniem udekoruj odłożonymi listkami bazylii.
25 minut, 1 porcja 780 kcalŹródło: Tina