Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpeciki i aromatyczny, gęsty sos doskonale komponują się z makaronem.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 739
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 739
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Klopsiki: Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy i dokładnie rozdrabniamy w mikserze lub przeciskamy przez praskę/maszynkę do mięsa. Dodajemy mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos: W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła i mieszamy. Następnie do sosu wkładamy pulpeciki i dusimy przez kilka minut na niewielkim ogniu.
Podanie: Ugotowany makaron układamy na talerzach, dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.