Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny włoski makaron bolognese
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Składniki
Seler, marchew, cebulę oraz słoninę lub boczek pokroić na drobne kawałki. Nicią kuchenną związać zioła (oprócz bazyli). Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Dorzucić także pęczek ziół. Wszystko podrumienić, mieszając a na koniec dodać mięso. W międzyczasie namoczyć w wodzie grzyby przez ok. 20 minut.
Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Dodać również grzyby. Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć pęczek ziół i dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypujemy tartym parmezanem.