Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na polskim grillu najczęściej lądują kiełbasy, kaszanki lub ryby. Zaskocz swoich gości i przygotuj krewetki z grilla, które oczarują wszystkich miłośników owoców morza. Dodanie cytryny na ruszt podczas pieczenia krewetek powoduje, że mamy wspaniałą bazę do powstania aromatycznego sosu.
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 125
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13734
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 55
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 125
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13734
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 55
Składniki
Jeżeli używasz krewetek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Następnie opłucz i osusz krewetki, a jeśli są w skorupkach – pozbaw je pancerzy. Najsmaczniejsze będą krewetki surowe, które są świeże i jędrne, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Przygotuj marynatę. Wlej do miski oliwę, łyżeczkę soku z cytryny, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wrzuć krewetki do marynaty, zawiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie (ograniczysz ich wysychanie w kontakcie z żarem) i nabijaj na nie krewetki. Grilluj krewetki na gorącym ruszcie po 2-3 minuty z każdej ze stron. Możesz także grillować szaszłyki na patelni. Obok krewetek ułóż plasterki cytryny.
Przygotuj masełko czosnkowe. Do miękkiego masła dodaj 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka kropli soku wyciśniętego z upieczonych fragmentów cytryn (uważaj na pestki) oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Podawaj krewetki prosto z rusztu w towarzystwie świeżej, chrupiącej bagietki i masła czosnkowego.