Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Steki pod grzybową pierzynką"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 24
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5475
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 24
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5475
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Grzyby zalać 200 ml wrzątku. Namoczyć, ugotować do miękkości. Orzechy posiekać. Chleb pokruszyć. Brukselkę oczyścić, opłukać. Ziemniaki obrać, umyć. Ugotowane grzyby osączyć, pokroić, wywar z grzybów zachować.
Chleb, orzechy i grzyby wymieszać z 7,5 dag masła. Ziemniaki i 25 dag brukselki gotować razem przez 25 minut w posolonej wodzie. Resztę brukselki gotować osobno 20 minut w posolonym wrzątku.
Plastry wołowiny smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć z patelni do żaroodpornej formy. Na każdym steku położyć porcję masy orzechowo-grzybowej.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225° C. Piec 10 minut. Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać z bulionem i wywarem z grzybów. Gotować 6 minut, zagęścić zasmażką. Dodać sól oraz pieprz.
Ziemniaki z brukselką odcedzić, utrzeć z masłem i mlekiem. Przyprawić gałką muszkatołową. Mięso serwować z sosem, resztą brukselki i puree warzywnym.Źródło: Życie na gorąco