Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby składniki niemal identyczne, jak na placki ziemniaczane, to stryki smakują nieco inaczej. Są bardziej delikatne, otulone chrupiącą otoczką. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Na Śląsku jedzą je np. z sosem pomidorowych, ale bez żadnych dodatków smakują wybornie.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 137
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz też zmielić je w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zmiel.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni, przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, by stryki oddały nadmiar tłuszczu.
Stryki możesz jeść same, ze śmietaną lub polane sosem pomidorowym.