Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę tą robię na bieżąco. Jest zawsze w lodówce jeśli trzeba zrobić jakiś szybki obiad. Nie wymaga pasteryzacji. Nie robię wiec wielkich zapasów tylko 2-3 słoiki. Jest pyszna a jeśli lubisz surówki octowe to ta na pewno przypadnie ci do gustu. Można ją wykorzystać nie tylko do obiadu lecz np. do kebaba.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Składniki
Przygotowuję wszystkie składniki. Kapustę dokładnie myję a następnie szatkuję. Ja użyłam młodej średniej wielkości kapusty. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Paprykę u mnie czerwona oraz żółta kroję w paseczki. Cebulę kroję w pióra. Ogórek u mnie gruntowy dokładnie myję i kroję w kółka. Tak przygotowane składniki przenoszę do większego garnka. Dodaję 2 łyżki soli i ponownie mieszam. Odstawiam na ok. 2 -3 godziny. Co jakiś czas mieszam. Po pewnym czasie zaczyna tworzyć się woda. Zalewa: Przygotowujemy składniki na zalewę. U mnie proporcje na 1 szklankę. I tak przygotowuję szklankę cukru, wody, octu i oleju. Tu muszę przyznać że oleju użyłam 2/3 szklanki. Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy gorące do warzyw dokładnie mieszamy i odstawiamy by się schłodziło. Przenosimy do słoików zamykamy i trzymamy w lodówce. Surówka nie wymaga pasteryzacji można ją przechowywać ok.1-1.5 miesiąca.