Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i treściwe danie kuchni staropolskiej. Łatwo się je przygotowuje z kilku produktów, które zawsze są pod ręką. Jest to wersja podstawowa i najprostsza. Szare kluski możemy podać z gotowaną kiszoną kapustą /np. z żeberkiem/, marchewką gotowaną na gęsto czy mięsnym sosem.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 26
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 26
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 26
Składniki
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy na bawełnianą ściereczkę. Mocno odciskamy z wody. Masę ziemniaczaną przekładamy do miski a odciśnięty płyn odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie płyn z wierzchu odlewamy a skrobię, która osiadła na dnie dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy także sól, jajko oraz ok. 3/4 szkl mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję dlatego mąkę dodajemy porcjami. Zbyt mało mąki sprawi że ciasto będzie za rzadkie i będzie rozpadać się w czasie gotowania. Ale jeśli dodamy za dużo mąki kluski wyjdą twarde. W garnku zagotowujemy wodę /możemy ją lekko posolić/ i łyżką stołową nabieramy porcję ciasta i wrzucamy do wrzątku zanurzając łyżkę w wodzie. /Najlepiej wrzucić jedną sztukę, sprawdzić czy w czasie gotowania się nie rozpadnie i spróbować czy jest wystarczająco słona/ Po 1-2 min. od wrzucenia klusek do wrzątku zawartość garnka delikatnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 5-7 min od wypłynięcia a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy aż się zrumieni. Szare kluchy podajemy polane tłuszczem wraz z boczkiem i cebulką.