Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki z drobiu słodko-kwaśne"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5359
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5359
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. Miód wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem, przecierem pomidorowym, octem winnym, sosem worcester, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką. Przypraw do smaku.
Piersi kurczaka umyj, osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
Drewniane patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Paski kurczaka lekko osącz z marynaty, nabijaj na patyczki. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj kilka minut, często odwracając (mięso jest cienko pokrojone, dlatego szaszłyki szybko się upieką).
<strong>Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,20 zł</strong>
Jeśli nie masz wprawy w grillowaniu, szaszłyki ułóż na aluminowej tacce i opiecz (ułożone bezpośrednio na ruszcie mogą się łatwo spalić). Wielbiciele ostrych potraw sok z cytryny, potrzebny do marynaty, mogą zastąpić kilkoma kroplami tabasco.Źródło: Chwila dla Ciebie