Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z serem, mięsem i pieczarkami"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 192
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 171
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 192
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 171
Składniki
Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Cebulę, obierz i podziel na ćwiartki. Ser i mięso pokrój w większą kostkę. Na patyczki od szaszłyków na przemian ponadziewaj ser, mięso, cebulę i pieczarki.
Na talerzu wymieszaj jajka z dodatkiem soli. Na drugi wysyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Szaszłyki starannie obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż szaszłyki ze wszystkich stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. l Danie podawaj z sosem.
Jak przygotować sos?
Paprykę umyj, posmaruj olejem i włóż do piekarnika. Piecz w temp. 200° C, aż skórka stanie się czarna. Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka i zawiń. Gdy przestygnie, zdejmij z niej skórkę i pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: jogurt naturalny dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i łyżką soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać ulubione zioła.
Do miseczki z sosem dodaj umyty i pokrojony szczypior. Następnie wrzuć paprykę i 2 łyżeczki posiekanych kaparów. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki, aby się przegryzły.Źródło: Na żywo