Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycelki z szynką i szałwią"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 277
Składniki
Polędwiczki (ew. filet z indyka) opłucz, osusz, pokrój na 8 kawałków. Każdy lekko rozbij dłonią, formując owalne kotleciki. Szałwię opłucz, osusz.
Plasterki szynki złóż na pół. Połóż na kotletach wraz z listkami szałwii. Przypnij wykałaczkami. Sałatę oraz szczypiorek opłucz, osusz. Listki sałaty porwij na małe kawałki, a szczypiorek drobno posiekaj. Śmietanę utrzyj z musztardą i sokiem z cytryny.
Dodaj szczypiorek, dobrze wymieszaj. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kosteczkę, usmaż na rozgrzanym oleju. Bagietkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Włóż kotleciki. Smaż je po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem.
Pomidory umyj, pokrój na połówki. Parmezan grubo zetrzyj. Sałatę wymieszaj z pomidorkami oraz serem. Polej sosem. Posyp kosteczkami ziemniaków. Obok połóż kotleciki i grzanki z bagietki. Ew. danie udekoruj plasterkami cytryny.Źródło: Tina