Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sznycle tostowe z jarzynką"
Polecam.
Odsłon: 409
Szybka i smaczna
Odsłon: 14840
Polecam.
Odsłon: 409
Szybka i smaczna
Odsłon: 14840
Składniki
ok. 40 minut
Przygotować pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Czosnek obrać, zmiksować go w blenderze z bazylią, parmezanem i migdałami. W czasie miksowania partiami dolać 5 łyżek oliwy. Sos pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mozzarellę osączyć z zalewy. Ser pokroić w plasterki. Szalotki obrać, pociąć na cząstki. Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić marchewkę i szalotki. Warzywa zrumienić, po czym zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Oprószyć solą oraz pieprzem. Podlać bulionem i gotować pod przykryciem 8-10 minut.
Pomidory pokroić w kostkę. Pozostałą bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wrzucić je pod koniec gotowania do jarzynki. Tosty ułożyć jeden na drugim i rozwałkować wałkiem do ciasta. Każdą kromkę posmarować pesto.
Na 4 tostach położyć mozzarellę, pozostawić wolne brzegi. Przykryć pozostałymi tostami i mocno docisnąć dłonią.
Sznycle obsmażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej pozostałej oliwie. Uważać, żeby ser nie wypłynął. Przełożyć na talerze i delikatnie przekroić na trójkąty. Obłożyć jarzynką i posypać kosteczkami pomidorów. Ewentualnie przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Źródło: Życie na gorąco