Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa uczta, no ale w karnawale można :)
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 328
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 328
Składniki
W mniejszych miejscowościach trudno jest kupić cielęcinę sznyclową w plastrach, polecam także szynkę sznyclową- musi to być jednolity kawałek bez żadnych przerostów. Jest to polska odpowiedź na sznycle po wiedeńsku. Szynkę kroi się na plastry ponad centymetrowej długości.
Plastry rozbija się pomiędzy arkuszami folii spożywczej prawie na prześwitująco, muszą być jak największe. Potem przyprawia się sznycle solą i pieprzem i panieruje się w mące, rozkłóconych jajach i bułce tartej. Smaży się na dosyć dużym ogniu, do zrumienienia, dosłownie po kilka minut. Podaje się skropione sokiem z cytryny. Wyszło mi 8 szt z kawałka 80 dag.
Smacznego :)