Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szpadki z kurczaka z sosem pomidorowym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 236
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 532
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 236
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 532
Składniki
Piersi oczyść starannie, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Rozkrój tak, by powstał jeden duży prostokątny płat. Nakryj go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem.
Rozbity płat mięsa oprósz solą oraz pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku ułóż kiełbaskę chorizo, zwiń roladę. Pokrój ją na plasterki o szerokości 2,5 cm. Plasterki nadziewaj na szpadki tak, by mięso się nie rozwinęło.
Szpadki z mięsem ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Skrop 3 łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut w temp. 180 st.
Pomidory sparz, pozbaw skórki, pokrój na kawałeczki. Oczyszczone strąki papryki, obrany ogórek oraz szalotki posiekaj. 1/3 warzyw odłóż, resztę zmiksuj na gładki sos z 2-3 łyżkami wody i miąższem pieczywa. Wrzuć odłożone warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę oleju. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj do szpadek.
czas ok. 45 min; porcja – 480 kcal, cena 4,80 zł
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa z dodatkiem wędzonej i suszonej papryki. Zastąpić ją możesz inną kiełbasą paprykową, np. węgierską.Źródło: Świat kobiety