Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagowa na maśle"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, oczyść starannie, odetnij zdrewniałe końcówki. Po oczyszczeniu pokrój je na krótsze kawałki i wrzuć do garnka.
Kawałki szparagów zalej bulionem (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 15 minut. W tym czasie oczyść i opłucz białą część pora, posiekaj w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krążki pora, smaż kilka minut. Przełóż do bulionu ze szparagami, gotuj razem jeszcze kilka minut. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj całość na gładki krem (kawałki szparagów odłóż do dekoracji). Połącz z kremówką.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Pokrój w kosteczkę. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi szparagami oraz opłukanymi i osuszonymi gałązkami koperku. Osobno podaj na stół grzanki.
Czas ok. 30 min; porcja - 270 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety