Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 783
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4495
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 96
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 783
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4495
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 96
Składniki
Szpinak obmyć, ugotować ok. 10-15 min we wrzątku i odcedzić. Szpinak delikatnie posiekać. Na patelni podsmażyć wyciśnięty czosnek, dodać do niego szpinak i chwilkę podsmażać. Przyprawić Vegetą i cukrem. Wrzucić porwaną na kawałki gorgonzolę i wszystko razem mieszać aż ser się rozpuści.
Sos beszamelowy : W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę tak, aby powstała zasmażka. Trzymając garnek na średnim gazie, powoli dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Mieszamy do zagotowania w między czasie przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, lub innego tłuszczu. Układamy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, na to szpinak, posypujemy serem i następna warstwa makaronu. Tak robimy do wyszerpiania szpinaku. Wierzchnia warstwa powinna wyglądać tak, makaron, beszamel i ser. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. termoobieg i pieczemy ok. 20 minut, aż ser na wierzchu się przyrumieni.