Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe ruloniki"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Jajka wbij do miski, roztrzep lub zmiksuj ze szczyptą soli. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę, wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie przebierz szpinak. Opłucz liście starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Wrzuć szpinak na osolony wrzątek i krótko blanszuj (2-3 minuty). Wyjmij na sito i pozostaw do osączenia.
Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Sparz i obierz jednego pomidora, pokrój go drobno. Dodaj do szpinaku razem z serem i szynką. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż obraną i posiekaną cebulę. Dodaj pozostałe obrane i pokrojone pomidory oraz obrany i posiekany czosnek. Duś 15 min. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem.Patelnię posmaruj olejem. Partiami usmaż rumiane naleśniki. Nałóż farsz, zroluj. Podawaj z sosem pomidorowym.
czas ok. 60 min; porcja – 560 kcal, cena 3,80 zł
Naleśniki najlepiej smażyć na klarowanym maśle, które się nie przypala. Aby je zrobić, podgrzewaj masło w rondlu na małym ogniu aż się roztopi, usuń białą pianę i ostrożnie zlej do czystego naczynia sklarowany żółty tłuszcz.Źródło: Świat kobiety