Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowe szpecle z szynką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Szpinak rozmroź, odsącz na sitku. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz gałką muszkatołową. Do miski wbij jajka, roztrzep. Dodaj wodę oraz osączony szpinak i dokładnie wymieszaj. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę i całość mieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Odstaw na parę minut, by ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie szybko wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Drewnianą deskę mocno zwilż wodą. Rozsmaruj na niej cienką, kilkumilimetrową warstwę ciasta. Trzymając deskę nad garnkiem, odcinaj nożem kawałki ciasta grubości 5 mm; spychaj je do wody.
Za każdym razem zanurzaj nóż we wrzątku, dzięki temu kluseczki będą łatwiej od niego odchodziły. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz na sicie zimną wodą. Czynność powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.
Szynkę pokrój w paski. Na patelni roztop masło. Smaż na nim szynkę kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż kluseczki i smaż wszystko razem 5 minut. Podawaj udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych.
40 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie