Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski "Szwaby"wiejskie są potrawą z kuchni podkarpackiej. Zwane również jako pierogi "Szwaby" wiejskie, robione są z gotowanych ziemniaków. W kuchni podkarpackiej są także pierogi Szwaby tradycyjne i one są robione z ziemniaków surowych (startych) i gotowanych 50/50%, z takim samym farszem, serowo ziemniaczanym.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 179
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 101
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1800
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 59
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 179
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 101
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1800
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 59
Składniki
Farsz: Ziemniaki i twaróg doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, zagniatamy farsz. Zagnieciony farsz dzielimy na 10 równych części i z każdej części farszu robimy kulkę. Zrobione kulki z farszu układamy na talerzu.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie klejenia się ciasta do rąk, podsypujemy mąką.
Okrasa: Kawałek podgardla, boczku lub słoniny kroimy w kostkę i smażymy na patelni skwarki. Skwarki smażymy do momentu jak zrobią się rumiane.
Wykonanie klusek: Ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy placek w środek którego wkładamy kulkę farszu, zlepiamy w owalną kluskę.
Tak robimy ze wszystkimi kawałkami ciasta i kulkami farszu. W między czasie zagotowujemy osoloną łyżką soli wodę w garnku.
Do gotującej się wody wkładamy stopniowo kluski i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch.
Ugotowane kluski "Szwaby"wiejskie podajemy okraszone skwarkami, możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego!!!