Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta borówkowo-migdałowa"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 290
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 290
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 51
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 48
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 91
Składniki
Borówki umyj i osusz. Mąkę przesiej, dodaj pokrojone zimne masło, sól i cukier. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki ciasta. Następnie wbij całe jajko i szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min. 2. Formę na tartę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno, uformuj brzeg. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp groch. Piecz ok. 15 min w 180° C. Usuń papier i groch, piecz je szcze 7 min. Wyjmij i odstaw, by ostygło.
Serek przełóż do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj zmielone migdały, jajka, likier i delikatnie połącz , mieszając je łyżką lub mikserem na małych obrotach. Powstały krem wylej na ostudzone ciasto. Wierzch posyp borówkami i płatkami migdałowymi. 4. Formę z ciastem ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 40 min w 160° C. Ciasto podawaj z lodami waniliowymi. Idealnym dodatkiem będzie również bita śmietana lub sos waniliowy.
60 minut
Porcja: 410 kilokalorii
<strong>Borówki są wymarzone do mrożenia. Rozłóż je na tacy, zamroź, a potem przesyp do pojemnika.</strong>Źródło: Świat i Ludzie