Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta cebulowa z boczkiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1170
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11884
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1170
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11884
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie i wylep nim formę na tartę o średnicy ok 26 cm. Następnie wstaw je na kwadrans do zamrażarki.
Po tym czasie rozłóż na tarcie papier do pieczenia i obciąż go np. grochem. Włóż ciasto na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Cebulę obierz i pokrój na talarki (ok. pół cm). Polej ją oliwą wymieszaną z octem, po czym odstaw do czasu, kiedy puści sok. Wtedy dodaj roztrzepane jajka i żółtka, śmietanę kremówkę oraz ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Masę posyp cukrem i wymieszaj.
Podpieczoną tartę wyjmij z piekarnika i zdejmij z niej papier z grochem. Wylej na ciasto przygotowany farsz, a na wierzchu umieść plastry boczku oraz zioła. Gotowe danie ponownie wstaw do piekarnika i piecz kwadrans.Źródło: Kurier TV