Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta cebulowa z szynką i boczkiem"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 87
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 874
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 87
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 874
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
. Ciasto: Przesianą mąkę, masło i szczyptę soli siekamy na stolnicy. Wlewamy łyżkę lodowatej wody, zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tart o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy na 50 minut do lodówki.
Farsz: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, dusimy 15 minut. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę szynkę i smażymy 5 minut.
Farsz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, studzimy. Dodajemy śmietanę, starty żółty ser i jajka. Mieszamy.
Spód tarty zapiekamy 15 minut w piekarniku o temperaturze 180oC, wyjmujemy.
Na ciasto wylewamy farsz, ozdabiamy plasterkami boczku i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aby farsz i boczek się zapiekły.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 2,50 złŹródło: Rewia