Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta do wykonania tarta na cieście francuskimi, z sardelami, które nadają potrawie wyrazistości. Polecam!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Przygotować formę do tarty, wyłożyć ją ciastem francuskim. Na cieście rozsmarować pastę z bakłażana. Następnie ułożyć plastry, obranej wcześniej, cukinii. Całość posolić, posypać czarnym, mielonym pieprzem. Kolejny krok to ułożenie, na plastrach cukinii, filetów z anchois oraz cebuli pokrojonej w piórka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 25 minut. W czasie pieczenia tarty, przygotowujemy sos: Śmietanę ucieramy z żółtkiem, następnie dodajemy musztardę. Całość mieszamy.
Po 25 minutach pieczenia nasza tarte wyciągamy z piekarnika, zalewamy sosem śmietanowo- jajecznym, posypujemy tartym parmezanem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Smacznego.
Uwaga: Użyłam gotowej pasty z bakłażana, ale można ją zastąpić świeżym bakłażanem. Wówczas bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy suszonym oregano, podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek. Gdy bakłażan będzie miękki, studzimy go, następnie wykładamy na ciasto francuskie.