Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta cytrynowo-śliwkowa"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 917
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 60
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 69
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 917
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 60
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 69
Składniki
70 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji około 2 zł • Przepis na 8 porcji
Z mąki, cukru, masła, jajka i śmietany zagniatam ciasto. Formę na tartę smaruję masłem i oprószam bułką. Ciastem wylepiam formę (o śr. 28 cm), nakłuwam, wstawiam na 40 min do lodówki.
Do miski wkładam masło, cukier, bułkę tartą i śmietanę. Mieszam. Cytryny myję, skórkę ścieram na tarce, sok wyciskam, dodaję do masy i miksuję. Wydrylowane śliwki kroję w ćwiartki.
Podpiekam spód ciasta 10 minut w 180°C. Wyjmuję z piekarnika, wykładam masę, układam śliwki, posypuję cukrem oraz cynamonem.
Piekę ok. 35 min. w 180°C. Studzę, wstawiam do lodówki na godzinę.
<strong>Małgorzata Stachurska z Katowic</strong>Źródło: Kobieta i życie