Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta figowa z konfiturą z cebuli"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9426
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9426
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 510
Składniki
Posiekaj cebule na konfiturę. Duś na oliwie. Dodaj cukier i ocet balsamiczny. Gdy cebula skarmelizuje się, ostudź i zmiksuj.
Suszone owoce zalej winem.
Wymieszaj mikserem mąkę z masłem i cukrem. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj, wyłóż na posmarowaną masłem formę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw ciasto i piecz 15 minut.
Zmiksuj cukier puder i żółtka, następnie dodaj ricottę, bułkę tartą, śmietanę, skórkę startą z cytryny i 1/3 szklanki wina, w którym moczą się owoce. Wylej zmiksowaną masę na podpieczone ciasto. Piecz dalej 40-50 minut, po czym ostudź do temperatury pokojowej.
Odsącz owoce namoczone w winie. Wyłóż je na wierzch tarty wraz z konfiturą cebulową. Skrop odrobiną wina.Źródło: Olivia