Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta gruszkowa"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13034
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 87
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 50
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13034
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 87
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 50
Składniki
Zimne masło posiekać z mąką, dodać sól, cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schładzać 30 minut.
Śmietankę wymieszać z serkiem, cukrem, skórką z cytryny i jajkami. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinać (nie docinać do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po gniazdach nasiennych włożyć wiśnie kandyzowane.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim natłuszczoną i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Piec w 200oC ok. 15 minut.
Na spód wylać masę śmietanową. Ułożyć gruszki, formując rozetę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec ok. 30-40 minut. Wystudzić.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium