Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta gruszkowa z rumową glazurą"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14283
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 41
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14283
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 41
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 140
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki, po czym wylepiamy spod i brzegi natłuszczonej 23-centymetrowej blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą. Na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Krem: Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy jajko i białka oraz mielone migdały. Mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki (można je skropić sokiem z cytryny, by zachowały jasny kolor). Układamy na cieście. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180oC. Dżem miksujemy z rumem i miodem. Schłodzoną tartę smarujemy glazurą.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 76 g.Źródło: Rewia