Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta gryczana z cykorią"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Na stolnicę przesiej obie mąki, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz, jajko oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy.
Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem i obciąż, wsypując kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 180°C, następnie usuń papier wraz obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 min.
Z cykorii usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż je w płytkim rondlu i polej miodem. Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz masło. Podgrzej, następnie zalej wodą tak, by cykorie były zakryte. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu obracając.
Gdy przestygną, pokrój na kawałki. Śmietankę wymieszaj z jajkiem, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wylej na przestudzony spód, na wierzchu pokrusz ser pleśniowy i ułóż kawałki cykorii. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie