Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad z piekarnika - tarta jaglana z kurczakiem, żółtym serem i oliwkami. Możecie ją serwować zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno, jako przekąskę do pracy lub na imprezie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 70
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 70
Składniki
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odstaw ją do wystudzenia.
Do wystudzonej kaszy wbij dwa jajka. Składniki wymieszaj.
Ceramiczną formę na tartę wyłóż masą z kaszy jaglanej - wylep nią spód i brzegi formy. Spód wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15-20 minut do zarumienienia.
Zabierz się za nadzienie do tarty. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor.
Kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach. Następnie przełóż kurczaka na patelnię z zarumienioną cebulką. Mięso smaż po około 2 minuty z każdej strony.
Passatę przelej do miski. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego. Sos dopraw oregano, solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Sos pomidorowy wyłóż na podpieczony spód tarty. Na górę wyłóż kawałki kurczaka z cebulą. Dodaj oliwki ze słoika. Całość przykryj startym żółtym serem.
Tartę jaglaną z kurczakiem i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut. Gotowe!