Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta lotaryńska"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 165
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1317
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 165
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1317
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj posiekane w małe kawałki masło, jajka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 10 min w temperaturze 180°C. Po tym czasie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Przestudź.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę boczek, mieszając smaż ok. 5 min. Przestudź. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, sól, pieprz oraz gałkę, zmiksuj na gładką masę. Na podpieczonym spodzie rozłóż boczek, posyp świeżymi zio łami oraz startym serem. Za- lej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 590 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie