Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta malinowa"
Składniki
Zimne masło posiekaj, dodaj żółtka oraz cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia.
Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia.Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 porcji odłóż. Resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim dno oraz boki formy.
Na spodzie rozłóż budyń oraz maliny (kilka odłóż). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij dekoracyjne paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 50-60 min w 180 st. Ozdób malinami i listkami ziół.
Czas ok. 60 min; porcja – 300 kcal, cena 1,50 zł.
Kruche ciasto powinno być chrupiące, a po ugryzieniu niemal sypkie. Aby to osiągnąć, do zagniatanych składników dodawaj jedynie żółtka jaj. Białka powodują bowiem, że ciasto robi się wilgotne i nieco gumowate. Z tego samego powodu upieczonego spodu czy tarty nie powinno się przechowywać w lodówce.Źródło: Świat kobiety