Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na drożdżowym spodzie"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 72
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 72
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
Na farsz:
Przesiej mąkę, dodaj sól oraz suche drożdże, wymieszaj. Dodaj jajko, wodę, olej. Wyrób sprężyste, gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 10 min. Osącz na sitku, wystudź. Jogurt wymieszaj z rozmąconymi jajkami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, zioła prowansalskie, starty ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty lub tortownicę posmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Ułóż marchewki i zalej masą jogurtowo-jajeczną.
Piecz 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 250 kalokaloriiŹródło: Świat i Ludzie