Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta orzechowa z likierem kawowym"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 443
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 443
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Lekko natłuść formę do tarty.
Posiekaj masło i wymieszaj je z mąką (powstaną kluseczki). Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Potem rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 6-8 minut. Wyjmij ciasto, nie wyłączaj piekarnika.
Na nadzienie wymieszaj mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Gdy uzyskasz biały krem, nie przerywając mieszania, dodaj kolejno jajka i żółtko, mąkę oraz pozostałe . Wylej masę na podpieczone ciasto.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 35-40 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.Źródło: Olivia