Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta paprykowo-serowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ciepłą kostkę masła pokrój nożem. Zasyp mąką, wymieszaj, a następnie wbij jajko, dopraw solą i dokładnie zagnieć. W razie potrzeby dolej odrobinę letniej wody.
Z przygotowanego ciasta ulep kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na ok. pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep dno i boki naczynia do tarty. Zrób w nim widelcem dziurki i wstaw tak przygotowany blat na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z surowym jajkiem, ziołami, solą oraz pieprzem.
Gotową masą zalej upieczone wcześniej ciasto.
Na jego wierzchu ułóż serek typu mozzarella, pokrojony w dość cienkie plasterki oraz czerwoną paprykę pociętą w paski.
Wstaw tartę do gorącego piekarnika i piecz ok. 20 min. Gotową udekoruj sałatą.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 340. Stopień trudności: średnie.
<strong>Przepis nadesłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.</strong>Źródło: Telemax