Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta serowa z gruszkami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13925
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 127
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 189
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13925
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 127
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 189
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, Dodaj cukier oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz, rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Zrób wgłębienie, dodaj żółtko oraz mleko. Szybko wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 2 godz.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp fasolę lub groch dla obciążenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, wstaw formę z ciastem, piecz 10-15 minut. Usuń papier z obciążeniem, piecz jeszcze ok. 5 min.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu. Utrzyj mikserem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj ser oraz śmietankę. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksuj.
Gruszki umyj, osusz i obierz. Przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż ćwiartki gruszek. Piecz 30-35 minut w temperaturze 170°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie