Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta śródziemnomorska"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrób na gładką masę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę do tart o średnicy 24 cm, ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj folią aluminiową.
Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Obsmaż na oliwie, oprósz solą i pieprzem, odsącz. Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser pokrusz i podziel - 2/3 dodaj do masy, dopraw pieprzem.
Na ciasto nałóż warzywa, wlej masę i ułóż połówki pomidorków. Całość posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na zimno lub na gorąco.Źródło: Na żywo