Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta tatin – klasycznie odwrócona"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1552
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę wymieszać z 2,5 dag cukru pudru, solą i 12,5 dag miękkiego masła. Dodać, jajko, 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto. Owinięte w folię chłodzić 30 minut w lodówce. Formę do tarty o śr. 26 cm natłuścić, oprószyć mąką. Na spodzie rozłożyć połówki moreli.
Na patelni skarmelizować 10 dag cukru pudru. Wymieszać z 5 łyżkami wody, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać 3,5 dag masła. Morele polać karmelem. Przykryć ciastem rozwałkowanym na placek o śr. 28 cm. Mocno docisnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.
Wyłożyć na talerz do góry dnem, aby owoce były na wierzchu. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać nimi ciasto.Źródło: Życie na gorąco