Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białą kiełbasę możesz podawać na wiele sposobów. Oto jeden z pomysłów na pyszną i sycącą tartę.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Przygotuj spód do swojej tarty. Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w dużą kostkę, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki lub mokrego piasku. Jeśli jest zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody i uformuj kulę. Umieść spód do tarty w lodówce na około godzinę lub zamrażalniku na 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Kiełbasę sparz we wrzącej wodzie. Umieść ją w garnku na małym ogniu i nie wyciągaj przez około 15 minut.
Pokrój cebule w piórka. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę lub posiekaj drobno po rozgnieceniu. Zeszklij wraz z cebulą na patelni z odrobiną tłuszczu.
Wyciągnij spód do tarty i rozwałkuj. Tak przygotowanym ciastem wyłóż formę do tarty wcześniej posmarowaną tłuszczem. Nie zapominaj o tym, aby wypełnić też jej boki.
Na ciasto wyłóż wystudzoną kiełbasę (może być w całości albo pokrojona w plasterkach), dodaj też cebulę i czosnek.
W misce wymieszaj energicznym ruchem jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Zalej tartę przygotowanym sosem. Wierzch posyp żółtym serem tartym.
Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.