Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z boczkiem"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 166
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 370
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1119
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 166
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 370
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1119
Składniki
Z mąki, masła, jajka, soli szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1,5 godz.
Dynię przekrój, usuń środek z pestkami, miąższ odetnij od skóry i pokrój w plasterki.
Na oleju zeszklij pokrojoną w krążki cebulę, po minucie smażenia dodaj miód i ocet balsamiczny. Smaż chwilę razem, po czym odstaw. Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w dużą kostkę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż blachę, tak by ciasto tworzyło kołnierz na bokach. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz w piekarniku 15 min w 200 st. C.
Jajko, śmietanę, mleko i masło roztrzep na jednolitą masę. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Na ostudzonym spodzie ciasta ułóż cebulę, plasterki dyni, zalej masą jajeczno-śmietanową, rozłóż podsmażony boczek i posyp pokruszonym serem.
Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut. Czas przygotowania: 50 min (bez odstawienia ciasta) 370 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień