Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z brokułami to świetny pomysł na kolację lub obiad dla gości. Podaj ją z lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego. Przed podaniem udekoruj świeżą rukolą.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Umieść wszystkie składniki na ciasto w misie miksera planetarnego i połącz z użyciem haka. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie. Z gotowego uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim dużą formę na tartę. Możesz też posłużyć się średniej wielkości tortownicą (około 22 cm średnicy).
Rozdrobnij różyczki brokułu. Ugotuj je w wodzie z ½ kostki bulionu warzywnego (gotuj przez kilka minut). Pokrój dość drobno suszone pomidory. Posiekaj filety z sardeli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Rozdrobnij oba sery i roztop w rondelku z dodatkiem śmietany. Dodaj do uzyskanej masy czosnek, dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Zdejmij rondelek z palnika i połącz masę śmietanowo-serową z rozkłóconymi jajkami oraz anchois. Dosól do smaku.
Rozsyp różyczki brokułu na dnie formy wyłożonej ciastem. Posyp równomiernie pokrojonymi pomidorami. Zalej masą śmietanowo-serową. Wstaw tartę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.