Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z brokułami, żurawiną i orzechami w koperkowym sosie
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co-najmniej na godzinę do lodówki.
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na pół twardo, odstawić do odsączenia i lekkiego przestygnięcia.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno nakuć widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstawiam jeszce raz do lodówki na 30 minut). Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).
Wymieszać jajka z jajkiem, dodać koperek, sól, pieprz i sok z cytryny. Na dnie tarty wyłożyć brokuły, posypać żurawiną, zalać jajkami ze śmietaną, posypać na wierzchu orzechami. Piec 30 minut w 180 stopniach.