Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartę z buraczkami wykonuje się niezwykle szybko, a znika ze stołu jeszcze szybciej. Proste składniki, które przekładają się na maksimum smaku – aromatyczne buraczki, słona feta i chrupiące ciasto francuskie, to gwarancja atrakcyjności tego oryginalnego dania. Możesz przygotować tartę, gdy masz ochotę na szybką i ciekawą przekąskę lub spodziewasz się gości i potrzebujesz zaserwować im ciekawą przystawkę przed daniem głównym.
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 311
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 311
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Składniki
Obierz buraczki i cebulę. Cebulę pokrój w piórka a buraki w cienkie plasterki. Na łyżce oliwy podsmaż warzywa, dodaj cukier, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Pozwól, aby warzywa się skarmelizowały.
Przygotuj formę do pieczenia (ok.35x25 cm) i nasmaruj ja masłem/oliwą. Wyłóż arkusz ciasta francuskiego i załóż brzegi, by powstała ładna ramka. Możesz także wykonać wzory widelcem dookoła ciasta. Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wyłóż buraczki z cebulą na całej jego powierzchni. Piecz tartę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasto się zarumieni, a brzegi zezłocą.
Po upieczeniu wyjmij tartę, posyp pokruszoną fetą, orzeszkami piniowymi oraz świeżym tymiankiem. Ciasto możesz podawać na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu lub na zimno jako lekką przystawkę.