Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z burakami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 22
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 22
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
Masło drobno posiekaj i połącz z mąką oraz solą. Rozetrzyj rękoma, aby powstały wiórki. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo wodę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty.
Następnie wlej ocet i dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie gęsta (od czasu do czasu mieszaj). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód nakłuj widelcem i odłóż na 10 minut do lodówki.
Wyjmij i wyłóż papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temp. 190°C z obciążeniem przez 15 minut, a potem przez 10 minut bez obciążania, aż brzegi będą lekko złote. Na ostudzone ciasto wyłóż masę z buraków, wlej śmietanę wymieszaną z jajkami i posyp serem. Piecz w 160°C przez 15 minut. Udekoruj szpinakiem.Źródło: Na żywo