Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z czekoladą"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 508
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24702
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 508
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24702
Składniki
70 godz. • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji.
Śliwki myję, dokładnie osuszam, usuwam z nich pestki i kroję wzdłuż na połowy. Cukierki również tak kroję. ciasta wykładam na stolnicę i zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na około 40 minut.
Następnie ciasto wykładam na stolnicę i delikatnie je wałkuję, tak by powstał okrąg o średnicy ok. 40 cm. Na środku ciasta rozkładam w równych odstępach cukierki, zostawiając wolny brzeg ciasta o szerokości ok. 4 cm.
Połówki śliwek układam na cukierkach skórkami do dołu. Posypuję je cukrem trzcinowym i cynamonem. Brzegi ciasta zawijam na owoce. Dociskam je, smaruję roztrzepanym jajkiem i też posypuję cukrem trzcinowym.
Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ją ok. 40 minut w temp. 180°C, aż nabierze złotego koloru. Gotową studzę. Przed podaniem oprószam środek cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie