Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z gruszkami, migdałami i konfiturą"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 298 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 12,6 g/Węglowodany 63 g
ciasta siekamy nożem, wlewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, na 30 minut wkładamy do lodówki, po czym wałkujemy. Ciasto składamy na trzy części, rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Natłuszczoną i oprószoną mąką formę do tart wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w ósemki i dekoracyjnie układamy na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Kawałeczkami pozostałego ciasta ozdabiamy tartę.
Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z cukrem waniliowym. Gdy nieco przestygnie, dodajemy żółtko, mieszamy. Wylewamy na gruszki. Pieczemy 45 minut w 180oC. Na pięć minut przed końcem pieczenia smarujemy tartę konfiturą.Źródło: Rewia