Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kaszy jaglanej z serem i morelami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1228
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 67
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1228
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Składniki
Kaszę przepłucz na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. W garnku zagotuj mleko z masłem, szczyptą soli oraz cukrem kryształem. Na wrzątek wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
Twaróg zmiel lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Utrzyj na gładką masę razem z cukrem pudrem, 1 jajkiem oraz 2 opakowaniami cukru waniliowego. Na koniec dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Morele sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a potem obierz ze skórki. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestki. Pozostałe jajka rozkłóć razem ze śmietaną.
Na dnie formy do tarty rozłóż połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na niej ułóż połówki moreli. Owoce przykryj resztą kaszy. Na koniec całość zalej rozrobioną masą jajeczno-śmietanową. Piecz tartę około 30 min w temperaturze 180 st. Podawaj na ciepło.
Czas ok. 45 min; porcja – 310 kcal, cena 2,70 zł.
Sposób babuni
Pestki z moreli oraz brzoskwiń można wykorzystać. Gdy rozgnieciesz je dziadkiem do orzechów, znajdziesz jądra w kształcie migdałów. Wysusz je w piekarniku i używaj do ciast.
Poza sezonem do tarty wykorzystaj morele lub brzoskwinie z puszki.Źródło: Świat kobiety