Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z klopsikami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 631
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 56
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 775
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 631
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 56
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 775
Składniki
Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą. Dodaj wodę, jajko oraz roztopione masło. Zagnieć ciasto i odstaw na około 60 minut, by wyrosło.
Bułkę zalej wodą, odstaw na około 10 min. Cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w paski. Kapustę drobno poszatkuj. Do miski włóż mięso, do daj 1 jajko, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę oraz połowę cebuli. Wy mieszaj, dopraw solą oraz pieprzem.
Z masy uformuj klopsiki. Obsmaż je na oleju. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć boczek i smaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę, zeszklij, wrzuć posiekaną kapustę, duś około 5 min. Wlej kilka łyżek wody, duś 15 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i po łową sera, dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki żaroodpornego naczynia. Równomiernie rozłóż kapustę, polej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż klopsiki, posyp pozostałym serem. Piecz około 30 min w temp. 180°C.
90 minut. Porcja: 700 kilokalorii
Kapustę gotuj przez 10 min bez przykrycia, żeby wyparo wały olejki eteryczne.Źródło: Świat i Ludzie