Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z kremem i karmelizowanymi cytrynami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 583
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22725
Składniki
na ciasto mieszam, wyrabiam, robię kulkę. Zawijam ją w folię i chłodzę w lodówce 30 min.
Krem cytrynowy: śmietankę podgrzewam, dodaję sok z cytryny oraz cukier. Nie zagotowuję! Żółtka lekko roztrzepuję. Dodaję do nich stopniowo śmietankę z sokiem, mieszam trzepaczką. Na koniec łączę ze skórką z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
Formę na tartę natłuszczam masłem (lub olejem). Schłodzonym ciastem wylepiam dno i boki formy. Nakłuwam je widelcem. Na wierzch kładę papier do pieczenia, na nim rozsypuję np. grubą fasolę.
Ciasto podpiekam przez 15 min w temp. 180oC. Papier usuwam i piekę ciasto ok. 5 min, by je zrumienić.
Na upieczony spód wylewam krem cytrynowy i piekę 30 min w temp. 130-150oC, aż krem stężeje. Następnie tartę studzę i wkładam do lodówki na parę godz.
W tym czasie kroję cytryny w plastry i smażę je na maśle z dodatkiem cukru (na jeden plaster cytryny dodaję płaską łyżkę cukru). Smażę je, aż cukier się lekko skarmelizuje. Potem osuszam cytrynki na ręczniku papierowym i układam na kremie.
75 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 1,40 gr • Przepis na 12 porcji
Tartę można też zrobić z dowolnymi świeżymi owocami sezonowymi. Małgorzata Kwiatkowska z KrapkowicŹródło: Kobieta i życie